Marknadsöversikt. Storbritanniens upplåning förväntas förbättras i juni

Av | juli 21, 2021

Efter chocken och överraskningen av måndagens rutin, som orsakades av oro för att stigande fall av Delta-virus skulle leda till en avmattning i den globala återhämtningsberättelsen, lyckades de europeiska marknaderna en blygsam återgång igår.

Den kraftiga ökningen av virusfall är fortfarande en verklig och närvarande fara, särskilt för de länder där vaccinationsnivåerna ligger långt under 50%. När det gäller sådana som Storbritannien och USA där vaccinationsnivåerna är mycket högre, är marknaderna banker för att vaccinmuren håller tillräckligt med viruset för att inte överväldiga respektive hälsovårdssystem i båda länderna.

Det fanns också en oro för att dubbla jabbade människor också smittades av varianten, vilket har väckt viss oro över vaccinets effekt, men inget vaccin är någonsin 100% effektivt, och så länge det håller den smittade personen utanför sjukhuset så kommer fortfarande att ha gjort sitt jobb.

Gårdagens amerikanska session såg att Nasdaq och S & P500 raderade alla måndagens förluster, vilket i sin tur har sett en anständig återhämtning för Asiens marknader i morse.

På grund av gårdagens solida amerikanska finish kan vi förvänta oss att de europeiska marknaderna öppnar lite högre i morse, även om vi fortfarande har något att gå borta från förlusterna från fredagens avslutning.

De senaste dagarna har pundet försvagats ganska kraftigt, till stor del på grund av oro över den brittiska återhämtningsberättelsen, som har varit ett offer för regeringens senaste misstag när det gäller kommunikationspolitik och ekonomisk återupptagande. Hur mycket längre pundet faller beror sannolikt på om vaccinväggen håller tillbaka de värsta effekterna av stigningen i Delta-infektionshastigheter under de kommande dagarna och veckorna. En halvkompetent regering som kan erbjuda tydliga meddelanden skulle inte heller skada.

Efter att ha sett den brittiska ekonomin uppvisa sitt största årliga underskott efter kriget på över 300 miljarder pund det senaste skatteåret, började 2021 på samma sätt som det avslutade det sista, då den offentliga sektorns upplåning i april kom in på justerade 28,3 miljarder pund och en 8- månad hög.

Med den inledande lindringen av årets låsning var antalet en betydande förbättring än lånet för april 2020 som slog ett ögonvatten på 47,8 miljarder pund, men det var fortfarande det näst största aprilantalet någonsin, med ekonomin fortfarande i en delvis del av låsning, men begränsningarna vid denna tidpunkt började lättas.

Det efterföljande majantalet på 23,6 miljarder pund var ytterligare en förbättring och lägre än många uppskattningar som lagts fram vid budgeten i mars. Förbättringarna har till viss del hjälpt av att olika företag har återlämnat sina pengar, liksom högre konsumentutgifter än förväntat.

Eftersom antalet klagande sjönk ytterligare i juni till 5,8% från 6% i maj är det mycket troligt att vi mycket väl kan se ytterligare minskningar av ytterligare betalningar eftersom fler företag tar tillbaka anställda eftersom begränsningarna blir lättare över detaljhandeln och gästfriheten även om resorna kommer att fortsätta att eftersläpning.

När vi tittar på dagens juni-siffror är det troligt att vi kommer att se en ytterligare förbättring till £ 21,5 miljarder, vilket återigen skulle vara lägre än samma tid för ett år sedan, medan skatteintäkterna sannolikt också kommer att bli högre med fler företag öppna, om än arbetar med en lägre aktivitet.

Många företag verkar ha anpassat sig väl till några av de nya sätten att driva och medan statsupplåningen förväntas förbli hög under resten av året, är det inte mycket i vägen för marknadsvågor om det, även om vi börjar att höra förnyade oro över hur allt kommer att betalas för.

Den största oro som förbundskanslern tycks stå inför nu är om den nuvarande ökningen av infektionshastigheterna börjar knäcka vaccinmuren som har uppförts under de senaste åtta månaderna, och som om den knäcks kan markera en ny våg av nya höstlåsningar, precis som fortsatta åtgärder börjar rulla av. Den enda räddningen tycks vara nedgången i förgyllda avkastningar som har sjunkit från toppar på 0,9% i maj till under 0,6% nu.

EURUSD – marginellt nytt lågt men håller fortfarande över 1,1750-nivån. Ett steg under 1.1750 öppnar igen lägsta mars vid 1.1700. Vi måste gå igenom 1.1880-nivån för att signalera en flyttning till 1.1975-området. Ett steg under 1.1750 öppnar igen lägsta mars vid 1.1700.

GBPUSD – att hitta stöd över 1,3570-nivån och februari-lägen för nu, med ett avbrott under vilket möjligen öppnar ett steg mot 1,3100-området. Vi måste gå tillbaka över 1,3800-nivån för att stabilisera och minimera risken för ytterligare förluster.

EURGBP – fortsätter att pressas högre, med risk för ytterligare vinster mot 0,8700, nu är vi över 0,8650-nivån. En flytt tillbaka under 0,8640 antyder möjligheten att flytta tillbaka till 0,8580-området på kort sikt.

USDJPY – 109,00-nivån har för närvarande anständigt molnstöd. Ett fall fram till 109.00 öppnar utsikterna för en rörelse mot 108.20. Vi har nu motstånd i 110.20-området.


Source link