Marknadsöversikt. Förenade kungarikets återhämtning fortsätter i maj, amerikanska löner kommer upp nästa

Av | juni 4, 2021

De senaste två veckorna har de europeiska marknaderna handlats i stort sett hakig, om än med en viss uppåtförändring, medan de amerikanska marknaderna också har hållit sig nära de senaste rekordhöjderna.

Vi har sett sådana som DAX och Stoxx600 göra nya rekordhöjder den här veckan, men de blygsamma vinsterna vi har sett har i bästa fall ökat eftersom förväntningarna om den ekonomiska återöppningens hastighet har avtagit och flödat.

FTSE100 har fortsatt att ligga efter, och kan inte matcha sina toppar förra månaden, även om FTSE250 har kunnat lägga in en ny rekordhöjd den här veckan, och faller strax under 23k-nivån.

Gårdagens fortsatta återhämtning i brittiska tjänstesektorn, som slog rekordhögt, är ytterligare bevis på en stark brittisk ekonomisk återhämtning under andra kvartalet, men det kan inte dölja det faktum att det fortfarande finns betydande delar av ekonomin som fortsätter att kämpa , resor och fritid är ett exempel på detta, där de anställda fortfarande är 2,1 m.

Denna veckas PMI har också visat en kraftig ökning av inflationstrycket, eftersom högre kostnader på grund av obalanser mellan utbud och efterfrågan föranledde den största prisökningen sedan 1996.

Tidigare i veckan uppvisade tillverkningssektorn en liknande robust nivå av ekonomisk aktivitet som steg till 65,6, medan dagens PMI för byggnadsarbetet förväntas avrunda en andra på varandra följande månad med 60+ avläsningar för alla sektorer i den brittiska ekonomin och förstärka återaktiveringen av den brittiska ekonomin under andra kvartalet med ytterligare en förbättring från 61,6 till 62 och en sjuårig topp.

De enda molnen i horisonten, förutom den regnbärande sorten, har varit resultat av internationella resebestånd, som har fortsatt att underprestera efter att den brittiska regeringen meddelade igår att inga nya länder skulle läggas till den gröna reselistan. Regeringen meddelade också att ett antal nya länder hade lagts till i den röda listan, vilket gjorde att IAG slutade längst ner på FTSE100, medan EasyJet-aktier också gled tillbaka.

Det finns också farhågor om att vi kan se en fördröjning till den 21 juni återupptagningsdatum, vilket dämpar återhämtningen för vissa delar av den brittiska ekonomin.

Dagens stora rubrik är den amerikanska majsrapporten om icke-gårdslön, efter att förra månadens stora miss misslyckades med alla. Lulled in i en falsk känsla av säkerhet av en stötfångare mars nummer 916k det var lite tänkt på hur eller varför vi inte skulle få en liknande positiv rapport i april.

Det som inte togs med i beräkningen var den enormt generösa ökningen av arbetslöshetsförmånerna som en följd av stimulanspaketet i mars, vilket innebar att det i många fall inte var lönsamt för arbetare att återvända till arbetskraften, därav den stora 266k, medan marsantalet reviderades ner till 770k.

Dessa arbetslöshetsförmåner kommer sannolikt att fortsätta fungera som en broms på återanställningsnivåerna på den amerikanska arbetsmarknaden tills de upphör i september, vid en tidpunkt då lediga platser redan ligger på rekordnivåer på cirka 8 miljoner.

Gårsdagens stora takt på ADP-rapporten har väckt förväntningarna i viss utsträckning om dagens jobbnummer men det har varit väldigt lite korrelation mellan de två hittills i år, vilket innebär att det i alla avseenden som en klockväder för dagens nummer är helt meningslöst.

ADP-rapporten i maj visade att den amerikanska ekonomin tillförde 978 000 arbetstillfällen, långt över förväntningarna på 650 000, medan veckolösa arbetslösa anspråk sjönk under 400 000 till 385 000, och en postpandemi låg, som alla borde klara bra, och som har sett den amerikanska dollarn rally och avkastningen stiger i väntan på ett stort antal idag.

Det var dock inte alla goda nyheter eftersom fortsatta anspråk ökade till 3,77 miljoner från 3,6 miljoner, medan sysselsättningskomponenterna i veckans ISM-tjänster och tillverkningsundersökningar minskade från aprilnivån.

Denna avmattning i anställningarna som vi såg i april och som kan fortsätta i maj tycks leda till en del av löneinflationen när arbetsgivare försöker locka arbetare tillbaka till anställning genom att höja lönerna.

Även om detta kan fungera på en viss nivå, så kan det hända att jobbmarknaden, tills den amerikanska ekonomin helt har öppnat igen, kommer att kämpa för att återgå till det normala, med inflationsförväntningar som också börjar öka kraftigt, vilket ökar utsikterna för prat om en Fed avsmalnande av obligationsinköp som vi går in i Q4.

Ärligt talat borde det vara lite att frukta för en Fed-minskning av tillgångsköp, eftersom det skulle vara ett erkännande att saker och ting förbättras. Det betyder verkligen inte att Fed kommer att börja höja räntorna snart.

Ändå kommer dagens lönebesked för maj sannolikt att se en anständig ökning av anställningar med cirka 655 000 jobb som kommer att läggas till, medan arbetslösheten förväntas sjunka tillbaka till 5,9%, efter att oväntat ha stigit till 6,1% i april, på grund av en överraskning ökning av deltagandegraden till 61,7%.

Sammantaget antydde gårdagens amerikanska dollarrally en förväntan om en stark takt på rubriknumret, samt en stor upprevidering av aprilnumret. Något mindre än ett stort slag på båda kan mycket väl se den amerikanska dollarn glida tillbaka.

EURUSD – trots en marginell ny höjdpunkt på 1.2266 har euron återigen glidit tillbaka, men nedgången har begränsats till 1,2120-området. Ett steg under 1.2120 öppnar 1.2050-området. Toppnivåerna i år på 1,2345 är fortfarande en viktig nivå och ett hinder.

GBPUSD – 1,4240-området har fortsatt att täcka pundet, men med fast stöd också vid, eller strax över 1,4000, förblir förspänningen mot 2018-topparna vid 1.4375. Ett misslyckande att övervinna 1.4240 håller förspänningen mot 1.4000.

EURGBP – trots ett marginellt överskott till 0,8670 har euron glidit tillbaka med förspänningen kvar till nackdelen och en glidning tillbaka mot 0,8560-området i en paus under 0,8600. Över 0.8640 öppnar utsikterna för en flyttning mot aprilhöjderna på 0,8730.

USDJPY – fortfarande i den övergripande trenden från januari-nedgångarna vid 108.60, rör sig upp genom motstånd i 110.20-området, med potential för en rörelse mot 111.00 Bias förblir uppåt medan den är över 108.60-området.


Source link