Marknadsöversikt. Europa satte sig för lägre öppning efter amerikanska lager

Av | maj 13, 2021

Det var en dag med divergerande förmögenheter igår, där de europeiska marknaderna vänt upp några av sina förluster i början av veckan och stängdes högre på dagen, medan de amerikanska marknaderna fortsatte att slå.

Som ett resultat av den snabba försäljningen i USA efter att Europa stängts kan vi förvänta oss att de europeiska marknaderna ger tillbaka en del av gårdagens vinster och öppnar lägre, medan marknaderna i Asien också har sett fler stora fall idag.

Hoppet i USA: s övergripande KPI till 4,2%, den största ökningen sedan 2008, var katalysatorn för ytterligare en stor dag med förluster för amerikanska aktier, med Russell 2000 och Nasdaq återigen ledande. Den större än förväntade höjningen av den allmänna KPI var till stor del driven av en 10-procentig ökning av priserna på begagnade bilar och lastbilar, men ändå, även om baseffekter tas med i beräkningen, var det ett mycket högre prishopp än de flesta hade förväntat sig. . Ändå gjorde baseffekterna fortfarande en bra bit av gårdagens stora uppgång, med bensin och andra råoljederivat som också tillförde en anständig procentandel till siffrorna.

Den här typen av nyanser verkar ha förbisetts i gårdagens försäljning i USA, med S&P 500 som publicerade sin värsta dag sedan februari, medan Dow Jones hade sin värsta dag sedan januari, då USA: s 10-åriga avkastning stängdes till sex -vecka hög, över oro över att den amerikanska ekonomin kan riskera att bli överhettad.

Federal Reserve vice ordförande Richard Clarida uttryckte en viss förvåning över hur stort hoppet var i gårdagens inflationstal, men insisterade ändå på att de högre priserna var av övergående karaktär. Ränteuppgången gjorde att guldpriserna blev dunkade, medan den amerikanska dollarn också uppvisade sin bästa dag denna månad. Rädslan för överhettning verkar något för tidig vid den här tiden med tanke på pandemins störningar och prisstörningar under de senaste 12 månaderna.

Det är ingen tvekan om att vi har sett några stora vinster i råvarupriser under de senaste 12 månaderna. Om man ser på ett råvaruindex, särskilt Refinitiv CRB-index som har stigit nästan 90% sedan nedgångarna i april 2020, ser vinsterna spektakulära ut, men de måste ställas in i samband med ett index som återhämtar sig från ett 25-årsläge och som har återhämtat sig till nivåer senast sett 2015.

Även om oro över inflationen fortsätter att dominera investerarnas oro är det troligtvis ingen paus med de senaste amerikanska PPI-siffrorna för april på grund av att de släpptes i eftermiddag. Fabriksport- eller producentpriser tenderar att vara ledande indikatorer för framtida prisökningar längre ner i leveranskedjan, och de senaste ISM-undersökningarna har visat att tillverkare och tjänsteleverantörer ser högre genomgångskostnader. I mars kom USA: s slutliga efterfrågan på 4,2%, den högsta nivån sedan 2011. Dagens aprilantal förväntas öka ytterligare till 5,8%, vilket mycket väl kan vara en ledande indikator för ytterligare en höjning av KPI i maj.

På ett mer positivt sätt, efter chocken från förra veckans nedslående data om löner för icke-gårdar, har vi nu en bättre uppfattning om varför veckolösa arbetslösa anspråk tar så lång tid att komma ner. Dagens fordringar förväntas fortfarande se en minskning, men det förväntas vara blygsamt med 490 000 anspråk, ned från 498 000.

Forex ögonblicksbild
EUR / USD – gled tillbaka från veckans toppar på 1.2180-nivå och kan mycket väl se ytterligare förluster mot 1.2020-området. Ett steg under 1.2020 öppnar utsikterna för en återgång till 1.1920-nivån.

GBP / USD – gled tillbaka från 1.4165-området och kan väl gå tillbaka mot 1.4020-området. Detta är ett viktigt stödområde som måste hållas för att hålla uppåtriktat intakt. En nedgång under 1,4000 undergräver och argumenterar för en återgång till 1.3920.

EUR / GBP – trycket är fortfarande nackdelen medan det är under 0,8620 och 50-dagars MA. Ett långvarigt brott genom 0,8570-området öppnar ett steg tillbaka till aprillågen vid 0,8478.

USD / JPY – trendlinjen från januari-nedgångarna nu vid 108.15 har fortsatt att stödja uppåtriktningen här, med en paus över 109,70 och argumenterar för att gå mot 110,20. Ett drag under 108.00 öppnar möjligheten för en flytt tillbaka mot 106.80.


Source link