Marknadsöversikt. Återhämtningsproblemet skrämde marknaderna

Av | juli 10, 2021

Gårdagens fortsatta fall i obligationsräntor, tillsammans med ett kraftigt fall på aktiemarknaderna, verkar måla en berättelse om att reflationshandeln är död eller döende.

En minskning av de amerikanska tioårsräntorna den här veckan tycks tyda på att obligationsinvesterare blir alltmer oroade över en kraftig avmattning i de globala och amerikanska tillväxtutsikterna samt minskade inflationsförväntningar.

Som en följd av avkastningen minskade USA: s 10-åriga lägsta 1,25% på torsdagen innan den studsade, men den är fortfarande nere 8bps den här veckan, efter att ha kastat 14bps i juni.

De första ledtrådarna tycktes komma från marknader i Asien efter att Japan förklarade undantagstillstånd endast dagar före de kommande OS. Denna åtgärd från japanska myndigheter tycktes kristallisera oro över stigande infektionsnivåer i hela Asien, bland befolkningar som ligger långt efter i vaccinationsinsatserna. Investerare verkar för sent ha vaknat upp till denna risk och den potentiella ekonomiska skada som mycket väl kan göras under andra halvåret i år, med Sydkorea som meddelade hårdare begränsningar i Seoul tidigare i dag.

Amerikanska marknader följde de europeiska marknaderna lägre igår, även om förlusterna var ganska begränsade med marknader som stängde långt från de lägsta nivåerna på dagen. Dagens Asien-session har sett ytterligare svaghet, även om mycket av detta var en fortsättning på försäljningen från torsdag, med dagens europeiska öppna för att se en blygsam återhämtning, eftersom investerare väger upp om detta helt enkelt är en annan möjlighet att köpa dip. Den här typen av ångest är inget nytt för marknaderna, men avkastningen visar att återhämtningen antingen är i trubbel eller bara försenas. Mycket beror sannolikt på planerna för utbyggnad av vacciner och hur snabbt det kan rullas ut i de länder där fallen ökar kraftigt.

Denna oro över inflationen eller bristen på den såg också att Europeiska centralbanken tillkännagav en förändring av sitt inflationsmandat igår i ett försök att försöka ge sig själv mer flexibilitet än penningpolitiken. Dess tidigare mandat var att hålla inflationen på eller under 2% på medellång sikt.

Det nya mandatet ger ECB ett mer flexibelt och doviskt inflationsmål på 2%, samtidigt som det antar ett asymmetriskt inflationsmål på 2% på medellång sikt. Detta skulle göra det möjligt för centralbanken att tolerera tillfälliga inflationsöverskridanden till sitt politiska mål. Även om det är en helt förnuftig åtgärd inför det, kan detta bara beskrivas som en förändring av stil än substans, med tanke på ECB: s fullständiga brist på framgång i att uppfylla sitt tidigare mandat.

Även om det finns legitima farhågor om stigande infektionshastigheter i Delta-varianten över hela världen, verkar den brittiska ekonomin fortfarande på väg för nästa steg i sin återupptagningsprocess den 19 juli trots liknande stigande priser.

Vad som skiljer sig från fallet med Storbritannien är lägre sjukhusvistelser, och även om det kan förändras, så ser återhämtningen för närvarande bra ut. De senaste brittiska ekonomiska uppgifterna fortsätter att peka på en robust återhämtning eftersom begränsningarna långsamt blir avslappnade, med dagens fokus på de senaste industri- och tillverkningsdata för maj. Dessa siffror förväntas förstärka denna ekonomiska motståndskraft om de senaste PMI-uppgifterna är någon guide, men i fallet med PMI i april berättade ONS-siffrorna om en helt annan historia.

Vi såg stora nedgångar i både tillverkning och industriproduktion med -0,3% respektive -1,3% i april, till stor del som ett resultat av nedläggningar av anläggningar och en minskning av gruv- och stenbrytning, medan tillverkningen avtog på grund av svaghet inom läkemedelssektorn. Byggverksamheten avtog också och sjönk med 2%, även om detta måste sättas in i en stor 5,8% ökning i mars.

Trots denna svaghet förväntas siffrorna i maj bli mycket bättre med förväntade vinster för båda, med senaste branschundersökningar som visar produktionen på rekordnivåer. Industriproduktionen förväntas återhämta sig med 1,4% och tillverkningen med 1%.

Vi kommer också att få en första titt på de månatliga BNP-siffrorna i maj. Efter att ha sett BNP för första kvartalet bekräftat till -1,5% förra veckan, har de månatliga BNP-siffrorna visat sig vara en användbar klocka på hur den brittiska ekonomin har spelat inhämtning efter en dålig start på året, då januari-lockdown och Brexit-övergångsperioden kom Till ett slut.

Från och med en nedgång på -2,9% har vi sett en långsam och stadig ökning av den ekonomiska aktiviteten med en 0,4% återgång i februari följt av 2,1% i mars och sedan en 2,3% expansion i april som den första uppsättningen av restriktioner var lättade. I och med att upplåningen i maj fortsätter som förväntat och med tjänsterna PMI som når en 24-årig höjd förväntas den senaste månatliga BNP i maj se ytterligare 1,5% i den månatliga BNP, eftersom den brittiska ekonomin fortsätter att accelerera ur fällorna och pressar 3M / 3M-hastighet upp till 3,9%, från 1,5%, med tjänster som förväntas leda återhämtningen, med en expansion på 1,6%.

EURUSD – hittade lite stöd i 1.1780-området den här veckan men måste trycka tillbaka över 1,1870-nivån för att återuppta en flytt tillbaka mot 1.1975 och 200-dagars MA vid 1.2000.

GBPUSD – det största stödet för kabel förblir nere på 1,3670-nivån och mars och april. Vi har också mindre stöd vid 1.3730-området, med motstånd vid 1.3870. Vi måste gå tillbaka igenom 1.3900 för att öppna 1.4000-området igen.

EURGBP – fortsätter att variera handeln mellan 0,8530-området och bredare motstånd på 0,8640-nivån. Bias kvarstår för en rörelse mot 0,8480 vid en paus under 0,8530, medan den är under 0,8640.

USDJPY – igårens uppgång av uppgången från nedgångarna i år såg en stor försäljning mot att hitta motstånd efter att ha toppat till 111,70 tidigare denna månad. Nästa support kommer in kl 109.20 och dagligt molnstöd. En paus under 109.00 öppnar ett steg mot 108.60-området.


Source link