FOREX-analys. Pund tum ner efter återöppningsfördröjning

Av | juni 14, 2021

Investerare skakar av inflationsblues

Globala marknader verkar ha kommit till slutsatsen att detta inflationsepisod verkligen kommer att blekna snart. Trots att den amerikanska inflationen tryckte 5% på årsbasis förra veckan, handlades statsräntorna faktiskt lägre och olika inflationsförväntade åtgärder är fortfarande under tryck. Domen är att inflationen är här, men den kommer inte att hålla länge.

Man kan argumentera för att en kort pressning är vad som drog statsräntorna lägre, eftersom obligationsmarknaden var starkt positionerad för högre räntor, men det förklarar inte varför inflationsförväntningarna också går lägre. Det kan vara de senaste signalerna kring Bidens infrastrukturpaket, som verkar vara avsedd att krympa i takt med att politiska förhandlingar slår ifrån sin storlek.

Eftersom marknaden kommer till Fed: s egen uppfattning att inflationen kommer att vara kortlivad är det osannolikt att FOMC-mötet på onsdag kommer att leverera riktiga fyrverkerier. Det är fortfarande för tidigt för en diskussion om en exitstrategi från politiken för billiga pengar, eftersom den amerikanska arbetsmarknaden förblir långt ifrån sina pre-pandemiska härligheter.

Medan en diskussionsdiskussion antagligen måste vänta till senare på sommaren finns det fortfarande utrymme för Fed att slå en mer glad ton genom uppgraderade ekonomiska prognoser eller fler tjänstemän som pennar in en räntehöjning för 2023. Det kan ha varit det som lyfte reservvalutan på fredag, eftersom handlare täckte några kortdollarspel.

Guldkamp, ​​råolja tar fart

Vad som är bra för dollarn är vanligtvis dåligt för guld, som har tappat cirka 2% under de senaste två handelssessionerna och nu testar de senaste nedgångarna nära $ 1855 / uns. Den positiva grundläggande inställningen för guld verkar intakt under sommaren, med inflationstryck som sannolikt kommer att förbli intensivt och Fed-patienten, men den långsiktiga bilden är inte särskilt ljus. Förra gången Fed avsmalnade runt 2013 var en mycket svår period för guld.

På energimarknaderna fortsätter råoljepriserna att öka högre trots tecken på att diplomater gör framsteg i kärnkraftsförhandlingarna mellan USA och Iran, vilket kan hamna på att få tillbaka miljontals fat i förlorat utbud online. USA tog till och med upp några sanktioner mot en iransk individ nyligen, troligen som ett tecken på god tro.

Utöver rubrikerna satsar marknaderna på att affären troligen inte kommer att ske – åtminstone inte omedelbart. Iran kommer att hålla presidentval på fredag ​​och närheten till den händelsen kan komplicera saker och ting. I slutändan skulle till och med en överraskningsavtal förmodligen inte räcka för att spåra hela upptrenden, även om det kan ge en djup korrigering.

Pund tum ner efter återöppningsfördröjning

Över i Storbritannien har ekonomins fullständiga återöppning skjutits tillbaka med fyra veckor. Medan de flesta av befolkningen redan har vaccinerats sprids den nya indiska covid-varianten fortfarande snabbt, vilket leder till att regeringen försenar återöppningen av nattklubbar och andra platser.

Pundet absorberade nyheterna med bara en repa eftersom denna fördröjning påverkar en liten del av ekonomin. Den andra risken att titta på är politik, där Bryssel hotar London med tullar över Nordirland. Med detta sagt har sterling absorberat Brexit-nyheter flera gånger utan mycket skada och de övergripande utsikterna förblir gynnsamma, med Bank of England långsamt bort från billiga pengar.

Slutligen fortsätter aktiemarknaderna att festa. Teknikbranschen och tillväxtaktierna har gjort en massiv comeback på senare tid och dragit styrka från nedgången i realavkastningen. Huruvida rallyt fortsätter den här veckan beror mest på Fed: s ton, särskilt på den berömda “dot plot” av ränteprognoser.

Ursprung: XM


Source link