FOREX-analys. Detaljhandeln kan skaka marknaderna idag

Av | maj 16, 2021

Aktiemarknaderna vrålar tillbaka

Inflationsskräcken på Wall Street visade sig trots allt vara ”övergående”. De största aktiemarknadsindexen lyckades få tillbaka några av sina förluster för veckan efter att vissa Fed-tjänstemän skingrade tanken att denna inflationsepisod är tillräcklig för att få dem att överväga att minska sitt inköpsprogram för tillgångar.

Specifikt sa det senaste tillskottet till Fed: s styrelse – Christopher Waller – att han skulle vilja se flera fler månader med starka data innan någon förändring i politiken blir lämplig, vilket minskar rädslan för en avsmalnande debatt.

Naturligtvis började återhämtningen långt innan Waller talade igår, vilket antyder att buy-the-dip-mentaliteten fortfarande lever och har det bra. Flera investerare verkar ha utnyttjat denna reträtt för att fånga upp sina favoritteknik- och tillväxtnamn till rabatterade priser, medvetna om att Fed inte kommer att bryta upp partiet för billiga pengar förrän på sensommaren eller därefter.

Och vem kan skylla på dem? Det finns bara inget realistiskt alternativ till aktier som ger någon verklig avkastning. Obligationer har förvandlats till en avkastningsfri risktillgång i en stigande inflationsmiljö och råvarumarknaderna är för små för att rymma de stora aktörerna, för att inte tala om de höga priserna för närvarande och deras inneboende instabilitet. Aktier är fortfarande det enda spelet i stan, eftersom de också kan fungera som en inflationssäkring.

Detaljhandeln kan skaka marknaderna idag

På FX-arenan kom dollarn tillbaka under tryck då Fed minskade förväntningarna på en QE-återgång, utan att kunna dra styrka även från en ytterligare acceleration i producentpriserna som ytterligare kan öka konsumentinflationen snart.

Eftersom Fed inte fortsätter sin politik är det förmodligen för tidigt för några sensationella dollarvinster. Som sagt är den kommande detaljhandelsförsäljningen ett wild card. Vi har sett viss motsägelse i amerikanska data nyligen, med arbetsmarknadsindikatorer som brister, men inflationsstatistiken är i brand, så konsumentutgifternas styrka kan vara det som tipsar skalorna.

Om detaljhandelsförsäljningen slog prognoserna avsevärt, kan det göra den avsmalnande debatten åter. Dollarn skulle sannolikt gynna men reaktionen i aktier är oklar eftersom investerare skulle behöva väga en starkare ekonomi mot risken för mindre Fed-likviditet. Det beror på storleken på någon överraskning. Om de besviken kan det bekräfta Fed: s tålamod och sänka dollarn lägre.

När det gäller riskerna kring prognoserna verkar de balanserade. April var en fantastisk månad för återhämtningen, med omfattande vaccinationer och stimulanskontroller som möjliggjorde utgifter när ekonomin återupptogs, men ändå skulle ett bakslag inte vara förvånande antingen med tanke på hur spektakulärt starkt förra månadens tryck var.

BoC-chefen pratar ner loonie, FX tyst totalt

Guvernören för Bank of Canada jawbonade den lokala valutan igår och sa att den kanadensiska dollarn har stärkts utöver deras förväntningar och att om denna trend fortsätter kan den påverka deras politiska beslut. Loonien har gått på en ramp på sistone när BoC minskade sitt QE-program, med förhöjda oljepriser och snabba vaccinationer spelar också en roll.

Valutan tog ett litet steg tillbaka den här veckan när den amerikanska dollarn återupplivades och oljepriserna drog sig tillbaka, men den bredare bilden verkar fortfarande vara positiv. Utöver att försöka tala ner valutan finns det inte mycket annat som BoC kan göra för att sänka den. Mer QE är utanför bordet.

Ursprung: XM


Source link